Bekkenbodemspieren pijn: oorzaken, symptomen en behandeling

Bekkenbodemspieren pijn kan diverse oorzaken hebben en verschillende symptomen met zich meebrengen. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingen van bekkenbodemspieren pijn.

Wat zijn de oorzaken van bekkenbodemspieren pijn?

Bekkenbodemspieren pijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Een van de belangrijkste oorzaken is hard persen tijdens het ontlasten, bijvoorbeeld bij obstipatie. Ook zwaar lichamelijk werk kan bijdragen aan bekkenbodemspieren pijn. Daarnaast kan een inwendig onderzoek bij de gynaecoloog of de uroloog de spieren van de bekkenbodem overbelasten. Een andere mogelijke oorzaak is een aangeboren zwakte van het bindweefsel.

Wat zijn de symptomen van bekkenbodemspieren pijn?

Bekkenbodemspieren pijn kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak ervaren vrouwen pijn in de rug en rond de geslachtsorganen. Daarnaast kan er sprake zijn van pijn bij het vrijen en een verminderd gevoel in de geslachtsorganen. Ook kan er sprake zijn van minder intensief kunnen plassen en/of last krijgen van een hoge druk in de buik.

Hoe kan bekkenbodemspieren pijn behandeld worden?

De behandeling van bekkenbodemspieren pijn is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de klachten. Bij pijn veroorzaakt door obstipatie of zwaar lichamelijk werk kan het helpen om de activiteiten aan te passen. Bekkenbodem fysiotherapie kan helpen om de spieren van de bekkenbodem goed te laten werken. Daarnaast kan V-tight crème, met natuurlijke ingrediënten, een ondersteunende rol spelen bij het ontspannen van de bekkenbodemspieren en het verminderen van pijnklachten.

FAQ: Veel gestelde vragen over bekkenbodemspieren pijn

Wat is een verzakking van de darm?

Een verzakking van de darm noemen we ook wel een rectum prolaps. Bij een rectum prolaps zakt een deel van de dikke darm via de anus naar buiten. Dit kan leiden tot klachten als obstipatie, moeite met ontlasten en pijn in het bekkengebied.

Kan bekkenbodemspieren pijn bijdragen aan minder gevoel in de geslachtsorganen?

Ja, bekkenbodemspieren pijn kan bijdragen aan minder gevoel in de geslachtsorganen. Door de overmatige spanning op de spieren van de bekkenbodem kan de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen worden belemmerd, wat kan leiden tot verminderd gevoel.

Is bekkenbodemspieren pijn alleen een probleem bij vrouwen?

Nee, bekkenbodemspieren pijn komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Echter, vrouwen hebben van nature meer last van bekkenbodemproblemen vanwege de fysiologie van hun bekken en de gevolgen van zwangerschap en bevalling. Mannen kunnen echter ook last krijgen van bekkenbodemproblemen, bijvoorbeeld als gevolg van een prostaatoperatie.

Kunnen slappe bekkenbodemspieren ook leiden tot pijnklachten?

Ja, ook slappe bekkenbodemspieren kunnen leiden tot pijnklachten in het bekkengebied. Dit komt doordat de spieren van de bekkenbodem niet goed genoeg werken, waardoor er druk op de bekkenbodem ontstaat en er pijnklachten kunnen optreden.

Conclusie

Bekkenbodemspieren pijn kan diverse oorzaken hebben en verschillende symptomen met zich meebrengen. Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken en een juiste diagnose te laten stellen. Bekkenbodem fysiotherapie kan helpen om de spieren van de bekkenbodem goed te laten werken en pijnklachten te verminderen. Ook kan V-tight crème een ondersteunende rol spelen bij het ontspannen van de bekkenbodemspieren en het verminderen van pijnklachten.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *