Bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap: oorzaken en behandeling

Tijdens en na de zwangerschap kunnen vrouwen te maken krijgen met verschillende bekkenbodem problemen. Deze problemen kunnen variëren van lichte ongemakken tot ernstige klachten die de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de oorzaken van bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap en hoe deze behandeld kunnen worden.

Wat zijn bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap?

Bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap zijn problemen die ontstaan doordat de bekkenbodemspieren en het bekkengebied worden belast tijdens de zwangerschap en bevalling. Voorbeelden van bekkenbodem problemen zijn urine-incontinentie, fecale incontinentie, verzakkingen en seksuele dysfuncties.

Wat zijn de oorzaken van bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap?

De belangrijkste oorzaken van bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap zijn:

  • De zwangerschap zelf: Tijdens de zwangerschap wordt de bekkenbodem belast door het gewicht van de baarmoeder en het kindje.
  • De bevalling: De bekkenbodem krijgt tijdens de bevalling te maken met veel druk en kan hierdoor beschadigd raken.
  • Veranderingen in hormoonspiegels: Tijdens de zwangerschap en na de bevalling veranderen de hormoonspiegels, wat invloed kan hebben op de bekkenbodem.

Hoe kunnen bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap behandeld worden?

Er zijn verschillende behandelingen voor bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap, afhankelijk van de ernst van de klachten. Een veelvoorkomende behandeling is bekkenbodem fysiotherapie, waarbij de bekkenbodemspieren worden getraind en er aandacht is voor ontspanning en ademhaling. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn.

Welke bekkenbodem oefeningen kunnen helpen?

Bekkenbodem oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling van bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap. Een bekende oefening is de Kegeloefening, waarbij de bekkenbodemspieren worden aangespannen en ontspannen. Andere oefeningen zijn onder meer squats, bruggetjes en dead bugs. Het is echter belangrijk om bekkenbodem oefeningen te doen onder begeleiding van een fysiotherapeut, om te voorkomen dat de klachten verergeren. Thuis is o pzich ook mogelijk wel moet je dan goed weten hoe je de oefeningen moet uitvoeren. Wanneer je de oefeningen combineert met V-Tight creme dat de spieren meer triggert waardoor je sneller een gezonde bekkenbodem ontwikkeld. Krijg je als bonus een zeer waardevolle gids met vrijwel alle officiële oefeningen die je in de praktijk van de (bekkenbodem) fysiotherapeut krijgt. Lekker makkelijk en voordelig als het je gewoon thuis kan uitvoeren wanneer je maar wilt toch .

FAQ: Veel gestelde vragen over bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap

Wat zijn de symptomen van bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap?

De symptomen van bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap kunnen variëren, maar kunnen onder meer bestaan uit urine-incontinentie, fecale incontinentie, verzakkingen, seksuele dysfuncties, pijn in het bekkengebied en lage rugpijn.

Kunnen bekkenbodem problemen voorkomen worden?

Hoewel bekkenbodem problemen niet altijd voorkomen kunnen worden, zijn er wel manieren om de kans hierop te verkleinen. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een gebalanceerd dieet kan bijdragen aan het behoud van een gezonde bekkenbodem. Daarnaast kan het regelmatig doen van bekkenbodem oefeningen tijdens de zwangerschap en na de bevalling helpen om de bekkenbodem te versterken en klachten te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat bekkenbodem klachten verdwijnen na de zwangerschap?

Hoe lang het duurt voordat bekkenbodem klachten verdwijnen na de zwangerschap, hangt af van de ernst van de klachten en de behandeling die wordt ingezet. In sommige gevallen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen na een paar weken of maanden. In andere gevallen kan het nodig zijn om bekkenbodem fysiotherapie te volgen of zelfs een operatie te ondergaan.

Conclusie

Bekkenbodem problemen tijdens en na de zwangerschap zijn veelvoorkomende problemen die kunnen zorgen voor ongemak en een verminderde kwaliteit van leven. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder bekkenbodem fysiotherapie en bekkenbodem oefeningen. Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken en de klachten serieus te nemen, om zo een goede behandeling te kunnen starten en verdere complicaties te voorkomen.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *